Κόντρα στην «πρέσα» της πανδημίας η Ασία
Κόντρα στις επενδυτικές ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κινούνται οι ασιατικές αγορές στις συναλλαγές της Δευτέρας.
Ιδιαίτερα ανοδικό είναι το κλίμα στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ ακόμη ισχυρότερα ήταν τα κέρδη στο χρηματιστήριο του Τόκιο.
Το ανοδικό κλίμα δεν φαίνεται να επηρεάζεται ούτε από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η σχέση Ουάσινγκτον και Πεκίνου έχει "τραυματιστεί σοβαρά" από την πανδημία του κορονοϊού και ότι η "Φάση 2" της εμπορικής συμφωνίας των δύο χωρών "δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες" της κυβέρνησής του.
"Θεωρώ ότι οι επενδυτές στο εσωτερικό της Κίνας έχουν αποκτήσει ανοσία στην επιδεινούμενη κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα οι επενδυτές μοιάζουν σχεδόν να έχουν ξεχάσει το ζήτημα των σινοαμερικανικών εμπορικών εντάσεων", σημειώνει ο Jonathan Pain, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBNC.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 2,22%, στις 22.784,74 μονάδες, ενώ ο ο νοτιοκορεατικός KOSPI κέρδισε 1,67%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημειώνει άνοδο 0,88%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai καταγράφει κέρδη 1,73% και ο Shenzen 2,99%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 1,14%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 "κέρδισε" 0,98%.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού την Κυριακή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Στη Φλόριντα, τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 15.000 - στον μεγαλύτερο αριθμό για οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από την έναρξη της πανδημίας.
"Η τραγική κατάσταση στις ΗΠΑ με τον COVID-19 συνεχίζει να μην επηρεάζει τους επενδυτές", τονίζει από την πλευρά του ο Ray Attrill, στέλεχος της National Australia Bank, σε σημείωμά του, προσθέτοντας ότι το γεγονός εν πολλοίς οφείλεται στην αισιοδοξία για την ανακάλυψη και τη γρήγορη ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου ιού, καθώς και στα προγράμματα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης των οικονομιών.