Ύφεση άνω του 6% για το 2020 αναμένει η Γερμανία
Τα ποσοστά που παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ προκαλούν πανικό ακόμη και στους πιο ψύχραιμους επιχειρηματίες.
Όπως μετέδωσε η Deutsce Welle και σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της κυβέρνησης για την οικονομία το ΑΕΠ αναμένεται φέτος να συρρικνωθεί στο 6,3%, που σημαίνει ότι το πλήγμα που θα υποστεί η γερμανική οικονομία, σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, θα λάβει χειρότερες διαστάσεις κι από αυτές της παγκόσμιας δημοσιονομικής κρίσης πριν πάνω από δέκα χρόνια. Θα είναι σε κάθε περίπτωση οι χειρότερες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μόλις από τις αρχές 2022, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, η κατάσταση θα επιστρέψει στα προ της κορωνοκρίσης επίπεδα, όπως σημείωσε ο Γερμανός υπουργός παρουσιάζοντας το μεσημέρι τις εκτιμήσεις. Οι προβλέψεις έχουν μεγάλη σημασία γιατί στις βασικές παραμέτρους της εδράζονται οι εκτιμήσεις για τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα του Μαΐου, που θα είναι μειωμένα.
«Προοπτική ελπίδας»
Πιο συγκεκριμένα στον αριθμό των ανέργων θα προστεθούν κι άλλοι 370.000, που προέρχονται κυρίως από τον ξενοδοχειακό κλάδο, το εμπόριο και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η ανεργία αναμένεται να αγγίξει στο 5,8% κατά μέσον όρο και το ποσοστό κατανάλωσης των νοικοκυρών θα μειωθεί για φέτος κατά 7,4%. Τέλος οι εξαγωγές επίσης θα μειωθούν κατά 11,6%.
Ο Αλτμάιερ έκανε λόγο για σταδιακή χαλάρωση των απαγορεύσεων. Σε περίπτωση που οι επιτυχίες περιορισμού της πανδημίας παραμείνουν, τότε «υπάρχει προοπτική ελπίδας για μια νέα οικονομική αρχή». ΄Όπως υπογράμμισε, οι αριθμοί των κρουσμάτων τις περασμένες εβδομάδες πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Προειδοποίησε ωστόσο ότι πρόκειται για μακρύ δρόμο αντοχής. «Δεν πρέπει να μπουν σε κίνδυνο όσα επιτύχαμε μέχρι τώρα, γιατί οι συνέπειες θα ήταν πιο σοβαρές και με πιο αποφασιστική σημασία».
Τους κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας προτίθεται να στηρίξει με επιπλέον οικονομική βοήθεια, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία της οικονομίας μαζικά και μονομιάς. Γι αυτόν τον λόγο για μεγάλες διοργανώσεις, εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και ξενοδοχεία, θα ανακοινώσει νέες προτάσεις.
Για την ανάταση της οικονομίας άφησε να εννοηθεί ότι προγραμματίζει οικονομικό πρόγραμμα στήριξης που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες. «Θα δοθεί ώθηση στην κατανάλωση και σε αυτό το πλαίσιο ανήκουν οι συζητήσεις για οικονομικά κίνητρα για αγορά αυτοκινήτων, όχι μόνο ηλεκτρικών αλλά ντίζελ και βενζίνης. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει τεράστια σημασία για την ευζωία της χώρας», υπογράμμισε.
Επιστολή προς την καγκελαρία
Η εκπρόσωποι της γερμανικής επιχειρηματικότητας ασκούν πάντως τεράστιες πιέσεις στους πολιτικούς να άρουν και τους τελευταίους περιορισμούς ώστε να ανακτήσει ο βιομηχανικός κλάδος την πλήρη λειτουργικότητά του. Σε επιστολή-έκκληση προς την καγκελαρία εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κλάδων προειδοποιούν για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της οικονομίας και καλούν την κεντρική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων, πριν από την αυριανή τους τηλεδιάσκεψη, να στείλουν καθαρό μήνυμα για την άμεση επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Την καλούν συγκεκριμένα να μην μεταθέτει τα μέτρα περαιτέρω χαλάρωσης από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά από τις 4 Μαΐου να επανέλθει η οικονομία στους κανονικούς ρυθμούς στηλιτεύοντας τις υπαρξιακής γι αυτούς σημασίας αποφάσεις σε εβδομαδιαίο ρυθμό.
Στην επιστολή που απευθύνεται ονομαστικά στον υπουργό Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν και έχει περιέλθει στη γνώση του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, αναφέρεται επί λέξει ότι «κάθε εβδομάδα που συνεχίζεται το Lockdown, κοστίζει στη γερμανική οικονομία μείωση της προστιθέμενης αξίας διψήφιου αριθμού δις ευρώ. Καμιά οικονομία του κόσμου δεν μπορεί να το αντέξει επί μήνες χωρίς διαρκείς ζημίες και μεγάλη απώλεια της ευημερίας… Οι επιχειρήσεις μαζί με τους εργαζομένους τους εξασφαλίζουν την απαραίτητη οικονομική βάση, χωρίς την οποία το κράτος μας δεν είναι βιώσιμο». Η επιστολή υπογράφεται από πολλούς οικονομικούς συνδέσμους και ενώσεις, μεταξύ αυτών ξενοδόχων, εστιατορίων, από τη βιομηχανία μόδας και υφαντουργίας και αποτελεί έκφραση βαθιάς ανησυχίας για την διαμορφούμενη κατάσταση. «Για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χτυπά η ώρα των αποφάσεων, για το εάν μπορούν να ελπίζουν ή εάν θα πρέπει βάλουν τελεία. Η έλλειψη προοπτικής και πλήρους προγραμματισμού πνίγουν την επιχειρηματική ευρηματικότητα και έτσι δεν μπορεί να συνεχίσει».