Με το «βλέμμα» στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου
Με το «βλέμμα» στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου, η οποία αναμένεται τις προσεχείς ώρες, είναι κυβέρνηση, αγορά και επενδυτές, με την απόδοση να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 2%, τη στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού αφήνει το «στίγμα» της στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το εγχείρημα προανήγγειλε - και - χθες ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Action24, τόνισε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη για μία μεγάλη σε αξία έξοδο, γιατί έχει κάνει το "κουμάντο" της από άποψη διαθεσίμων.
Ωστόσο, ο ίδιος εξήγησε πως τα χρήματα αυτά θα χρειαστούν για να τονώνουν την ταμειακή της θέση.
«Φιλοδοξία μας είναι να δανειστούμε ένα σημαντικό ποσό με ένα ικανοποιητικό κόστος δανεισμού», υπογράμμισε, εξηγώντας πως δεν χρειάστηκε να βγούμε ως χώρα στις αγορές το τελευταίο διάστημα και πρέπει να το πράξουμε «γιατί πρέπει να τακτικά να επικοινωνούμε μαζί τους και να αποδεικνύουμε ότι η χώρα συνεχίζει να λειτουργεί με μεθοδικότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα«.
«Προφανώς ενισχύονται και τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά δεν έχουμε την πρεμούρα που έχουν άλλες χώρες που δανείστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Δεν θέλουμε να βγαίνουμε με πολύ μεγάλο ποσό γιατί οι ανάγκες μας δεν είναι ίδιες με αυτές άλλων χωρών«, πρόσθεσε.
Για το μαξιλάρι ασφαλείας των 15.7 δισ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως στόχος είναι «να μην τα ακουμπήσουμε ούτε τον Ιούνιο, γιατί ακριβώς θα περάσουμε έτσι ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη μετά κορονοϊού εποχή, για την υπευθυνότητα που έχει η χώρα».
Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης ανακοινώσεις έως το τέλος Απριλίου για το διάδοχο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, μετά από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα με τους θεσμούς, αλλά και την παράταση των μέτρων στήριξης για έναν ακόμη μήνα.
Σε ερώτηση για τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι πιο κοντά στις προβλέψεις που έχει κάνει η Ευρώπη. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ύφεση της Ελλάδας θα είναι ανάλογη με την ύφεση της Ευρώπης λόγω του υψηλότερου σημείου εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή περί το 5% με 10%.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το τελικό ύψος της ύφεσης θα εξαρτηθεί και από το αν θα υπάρξει ένα νέο κύμα υγειονομικής κρίσης το φθινόπωρο και από το πώς θα αντιδράσει ο τουρισμός και κάποιοι άλλοι κλάδοι. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος η χώρα θα περάσει μία βαθιά ύφεση φέτος και πρέπει να περιορίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», σημείωσε.
«Μπορούμε να επαναλάβουμε το πακέτο στήριξης και τον Μάιο», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι προτεραιότητα το επόμενο εικοσαήμερο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.