Moody's: Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα βγουν αλώβητες από την πανδημία
Καμπανάκι για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα χτυπάει ο οίκος Moody's, εφιστώντας την προσοχή στο καυτό «μέτωπο» των κόκκινων δανείων και της ποιότητας του ενεργητικού.
Όπως επισημαίνει, ο τραπεζικός κλάδος θέλει να είναι μέρος της λύσης στην μάχη κατά του Covid19, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγει και αυτός αλώβητος από την κρίση.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη Moody's, ο Covid19 και τα μέτρα, που λαμβάνονται για να μπει φρένο στην εξάπλωσή του θα ανατρέψουν την προηγούμενη θετική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το απόθεμα των NPLs σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε στα 617,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019 από 714,1 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι ιταλικές τράπεζες είχαν το υψηλότερο απόθεμα NPLs, στα 127,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 7,2% του συνόλου των δανείων, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ήταν στο 37,4% με το απόθεμα να διαμορφώνεται στα 74,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2019, οι ιταλικές τράπεζες είχαν το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων σε απόλυτους όρους, με το ύψους τους να ανέρχεται στα 127,1 δισ. ευρώ . Ως ποσοστό επί του συνόλου πάντως ήταν 7,2%. Στις άλλες χώρες του Νότου, το απόθεμα των NPLs της Πορτογαλίας ήταν 19,6 δισ. ευρώ ή 8,3% του συνόλου και στην Ισπανία στα 83,5 δισ. ευρώ ή 3,4%.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές του Moody's τα lockdowns και άλλες απαγορεύσεις έχουν πληγώσει αισθητά την οικονομική δραστηρίοτητα και σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αρκετές εταιρείες, αλλά και ιδιώτες θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών τους και θα δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια. Ένα επιπλέον αγκάθι είναι και το πλήγμα στην λειτουργία των δικαστικών συστημάτων. Με τις νομικές διαδικασίες να μπαίνουν στον πάγο, καθυστερούν σοβαρά και οι ακαθάριστες εισπράξεις για τις συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες είναι επίσης εκτεθειμένες στο επενδυτικό κλίμα και στη λειτουργία των αγορών ακινήτων. Σύμφωνα με τον Moody's αυτό έρχεται να εγείρει τεράστιες προκλήσεις στα σχέδια των τραπεζών για τις συναλλαγές NPLs.
Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά εξασφαλισμένων NPLs έχουν καταγραφεί 4,8 δισ. ευρώ δάνεια ακινήτων (RE) και πωλήσεις REO (από ακίνητα που περιέρχονται στις τράπεζες). Το σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθούσε στο να μειωθούν αισθητά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα καθώς:
α) ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα των senior τίτλων με άλλους αντισυμβαλλομένους συναλλαγών και
β) στηρίζει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών μειώνοντας το υπάρχον απόθεμα προβληματικών δανείων που έχουν απομείνει από την τελευταία ύφεση, με ταχύτερο τρόπο.. Ωστόσο o Covid19 έρχεται να βάλει φρένο ακόμη και στον ισχυρό «Ηρακλή».