«Πράσινο» στην Ασία με ώθηση από τα κινεζικά μάκρο
Στο «πράσινο» κινούνται οι ασιατικές αγορές στη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης, λαμβάνοντας ώθηση από τα κινεζικά μάκρο.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν μικρότερη πτώση από την αναμενόμενη, γεγονός που αποτιμήθηκε θετικά από τους επενδυτές.
Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με "άλμα" 3,13%, στις 19.638,81 μονάδες, ενώ ο νοτιοκορεατικός KOSPI κερδίζει 1,73%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύεται κατά 0,60%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,19% και ο Shenzen 1,83%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 2,31%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη 1,87%.
Οι μετοχές του ιαπωνικού ομίλου Softbank Group ανανίπτουν από μια πτώση της τάξης του 3% νωρίτερα στη συνεδρίαση και πλέον σημειώνουν δυναμική άνοδο άνω του 4%. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Vision Fund της θα καταγράψει μία ζημία της τάξης των 16,73 δισ. δολ. για την χρήση του 2019, εξαιτίας του "επιδεινούμενου κλίματος στην αγορά".
Οι αποτιμημένες σε δολάριο εξαγωγές της Κίνας για τον Μάρτιο σημείωσαν πτώση 6,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται τελωνειακά στοιχεία. Σε έρευνα του ίδιου πρακτορείου, αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο πτώση της τάξης του 14%.
Οι επενδυτές δίνουν μεγάλη έμφαση σε στοιχεία γύρω από το κινεζικό εμπόριο, καθώς η ασιατική χώρα επιστρέφει στην οικονομική "κανονικότητα" μετά το lockdown που είχε ως στόχο την συγκράτηση της εξάπλωσης του κορονοϊού και το οποίο είχε μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.
"Η γενική πρόβλεψη είναι η ανάπτυξη των κινεζικών εισαγωγών και εξαγωγών θα έχει αρνητικό πρόσημο την τρέχουσα χρονιά", σημειώνει σε σημείωμά του ο Nick Marro, στέλεχος της Economist Intelligence Unit.
"Η πίεση στην παγκόσμια ζήτηση θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του β' τριμήνου του έτους, με μεγάλο κίνδυνο αυτά τα σοκ να επεκταθούν σε μεγάλο μέρος και του β' εξαμήνου, μολονότι μεγάλη σημασία έχει το πότε και το εάν η πανδημία του κορονοϊού θα τεθεί υπό έλεγχο", συμπληρώνει.
Στην Αυστραλία, η μετοχή της Virgin Australia τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης, καθώς η αεροπορική εταιρεία παλεύει με τα οικονομικά προβλήματα που της δημιούργησε η "κατάρρευση" του όγκου των ταξιδίων λόγω της πανδημίας.