Πετρέλαιο: Ιστορική μείωση παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως
Σε συμφωνία για ιστορική μείωση παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατέληξαν ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), του οποίου πρακτικά ηγείται η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι του στο ευρύτερο σχήμα του OPEC+, με προεξάρχουσα τη Ρωσία, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τη ζήτηση για αργό.
Η συμφωνία ελήφθη σε έκτακτη σύνοδο του OPEC+, καθώς πρόσφατα οι σχέσεις των μελών του είχαν καταρρεύσει και πρακτικά κάθε χώρα ήταν αδέσμευτη να παράγει όσο αργό επιθυμούσε, γεγονός που ασκούσε περαιτέρω συνθλιπτική πίεση στις διεθνείς τιμές.
Τα μέλη του OPEC+ θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια (σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα) από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του έτους και κατά 6 εκατομμύρια βάρέλια από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022.
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ρήτρα να υπάρξει συμφωνία και με τις υπόλοιπες, εκτός OPEC+, πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, οπότε θα εφαρμοστεί άσχετα με το εάν αυτές θα ακολουθήσουν ή όχι στη μείωση της παραγωγής.
Παρά τα επίπεδα - ρεκόρ της μείωσης, οι διεθνείς τιμές του αργού έκλεισαν την Πέμπτη με πτώση - "βουτιά", καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι ακόμη και αυτή η μείωση είναι ανεπαρκής, σε σχέση με την πτώση της ζήτησης διεθνώς λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
"Μολονότι η μείωση κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα βοηθήσει να μην γεμίσουν ασφυκτικά οι δεξαμενές, για πολλούς αποτελεί απογοητευτικό νέο, καθώς αντιλαμβάνονται το μέγεθος που έχει λάβει η υπερπροσφορά στην αγορά", δήλωσε ο Bjornar Tonhaugen, στέλεχος της Rystad Energy.
Νωρίτερα, το πρακτορείου Reuters είχε κάνει λόγο για περικοπή έως και 20 εκατ. βαρελιών ημερησίως, πληροφορίες ωστόσο οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν.
Πέραν των μειώσεων παραγωγής από πλευράς του OPEC+, η συμμαχία θα ζητήσει περαιτέρω μείωση παραγωγής 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από χώρες της G20, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας είχε εκφράσει νωρίτερα και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette.
"Πιστεύω ότι μπορούν εύκολα να συμφωνήσουν σε περικοπή κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως είτε και υψηλότερα, εάν προσθέσει κανείς στην εξίσωση και τις υπόλοιπες χώρες που παράγουν πετρέλαιο, όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία. Πολύ εύκολα", τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.
Σαουδική Αραβία και Ρωσία ήρθαν πρόσφατα σε ρήξη για το ύψος των περικοπών στην παραγωγή αργού μετά την 31η Μαρτίου, γεγονός που οδήγησε σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του OPEC+ και ουσιαστικά από την 1η Απριλίου σε παραγωγή κατά βούληση από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που συμμετέχουν στο σχήμα.
"Η αγορά ήδη ενσωματώνει στις τιμές μια συμφωνία", τόνισε η Amrita Sen, επικεφαλής αναλύτρια πετρελαίου στην Energy Aspects, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. "Όταν κατακάτσει η σκόνη, θα φανεί ότι η μείωση της ζήτησης θα ξεπερνά ακόμη και αυτή τη μείωση παραγωγής", πρόσθεσε.
Όλοι πλην ενός οι 26 αναλυτές, traders και διυλιστές που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg προβλέπουν συμφωνία για περικοπή παραγωγής εντός της εβδομάδας, με μέση πρόβλεψη τα 8,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.