ΔΝΤ: Η κρίση του κοροναϊού χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930
Η πανδημία που σαρώνει τον κόσμο θα γυρίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη «έντονα αρνητική» το 2020, προκαλώντας τη χειρότερη πτώση από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930, ενώ μερική ανάκαμψη θα φανεί το 2021, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα παρουσίασε μία πολύ πιο ζοφερή εικόνα των οικονομικών επιπτώσεων λόγω του κοροναϊού, από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 8 τρισ. ευρώ, αλλά πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα.
Σύμφωνα με την ίδια, η κρίση θα χτυπήσει τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες πιο σκληρά, ενώ θα χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια.
«Μόλις πριν από τρεις μήνες, αναμενόταν θετική αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε περισσότερες από 160 χώρες-μέλη μας το 2020», πρόσθεσε. «Σήμερα, προβλέπουμε ότι περισσότερες από 170 χώρες θα βιώσουν αρνητική κατά κεφαλήν αύξηση του εισοδήματος φέτος».
Εάν η πανδημία εξασθενήσει το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, το ΔΝΤ αναμένει μερική ανάκαμψη το 2021, είπε η Γκεοργκίεβα, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε επίσης να επιδεινωθεί.
«Τονίζω ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα όσον αφορά την προοπτική: Θα μπορούσε να επιδεινωθεί ανάλογα με διάφορους πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας».
Το ΔΝΤ, που έχει 189 κράτη-μέλη, θα δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις του μέσα από την έκθεση World Economic Outlook, την Τρίτη.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σημείωσε επίσης ότι η πανδημία πλήττει πλούσιες και φτωχές χώρες, αλλά πολλά κράτη στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς έχουν πιο αδύναμα συστήματα υγείας. Αδυνατούν επίσης να εφαρμόσουν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και τις φτωχογειτονιές τους.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι οι επενδυτές έχουν ήδη προχωρήσει σε εκροές κεφαλαίων περίπου $100 δισ. από αυτές τις οικονομίες, ποσό που είναι υπερτριπλάσιο της εκροής την ίδια περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.