Χωρίς προσανατολισμό η Ασία
Σε μεικτό έδαφος τερμάτισαν οι ασιατικές αγορές τη συνεδρίαση της Τετάρτης, εν μέσω της προσπάθειας των κυβερνήσεων να τονώσουν τις οικονομίες τους με πρωτοφανή πακέτα δημοσιονομικών κινήτρων, προκειμένου να τις θωρακίσουν όσο γίνεται έναντι των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε κέρδη 2,13%, στις 19.353,24 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να υποχωρεί κατά 0,50%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng "χάνει" 1,76%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai υποχωρεί κατά 0,30%, με τον Shenzen να σημειώνει οριακές απώλειες 0,08%, ενώ στην Ταϊβάν ο Taiwan Weighted έκλεισε με κέρδη 1,41%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 "έχασε" 0,86%.
Η μεταβλητότητα και η αστάθεια που επικρατεί στις διεθνείς αγορές αποτυπώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην ξαφνική "εξαέρωση" του ράλι στη Wall Street, η οποία έκλεισε με τελικά με οριακή πτώση, με τους επενδυτές να αντιδρούν σπασμωδικά και ανάλογα με τις εξελίξεις στην παγκόσμια μάχη με την πανδημία.
"Το πρόσφατο ράλι κινδύνου ξεθώριασε παρά τις πρόσφατες προσπάθειες τόνωσης των οικονομιών τόσο σε νομισματικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο, με τους βασικούς παίκτες της αγοράς να προσαρμόζονται στην αμείωτη αύξηση των ανθρώπινων απωλειών, καθώς ο ιός συνεχίζει την εξάπλωσή του", σημειώνουν οι Prakash Sakpal και Nicholas Mapa, οικονομικοί αναλυτές στην ING, σε έκθεσή τους.
Στην Ασία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την περιφέρεια της πρωτεύουσας Τόκιο και άλλες έξι περιοχές τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη, με τους πολίτες να καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα κλείνουν για έναν μήνα. Το πρωί, ωστόσο, η κίνηση στους δρόμους έδειχνε ελάχιστα επηρεασμένη.
Μολονότι οι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν ως αναπόφευκτη μια ύφεση, οι επενδυτές αναμένουν την κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων, ώστε να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της, καθώς και για τον χρονικό της ορίζοντα.
Η πανδημία έχει κοστίσει τουλάχιστον 82.000 ζωές ανά τον πλανήτη, με τις ΗΠΑ να ηγούνται στον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, με 398.000, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins University.
Οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν την Πέμπτη την καταγραφή άλλων 5 εκατομμυρίων νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς οι απολύσεις εκτινάσσονται στη χώρα εν μέσω "παγώματος" μεγάλου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας.
Περιμένουν επίσης, εντός των επόμενων εβδομάδων, το χειρότερο τρίμηνο εταιρικών αποτελεσμάτων εδώ και πάνω από μία δεκαετία, συγκεκριμένα από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-2009.