Ράλι για το πετρέλαιο
Κέρδη περί το 3% σημειώνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, εν μέσω αισιοδοξίας μεταξύ των traders ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του πλανήτη θα συμφωνήσουν τελικώς σε σημαντικές περικοπές στην παραγωγή, εν μέσω κατάρρευσης της ζήτησης για αργό ανά τον κόσμο λόγω της κρίσης του κοροναϊού.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση που θα προκαλέσει η πανδημία ενδέχεται να είναι βαθύτερη του αναμενομένου και προειδοποιούν ότι απαιτείται γενναία μείωση της παραγωγής προκειμένου να υπάρξει πραγματική στήριξη της τιμής του αργού.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent, σημειώνει άνοδο 83 σεντς ή 2,51%, στα 33,88 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει τη Δευτέρα κατά 3%. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI κερδίζει 97 σεντς ή 3,72%, έχοντας υποστεί "καθίζηση" 8% στη χθεσινή συνεδρίαση.
Οι βασικές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, μεταξύ αυτών η Σαουδική Αραβία, ηγέτιδα του OPEC και η Ρωσία, η οποία συμμετέχεται στο ευρύτερο σχήμα OPEC+, αναμένεται να συμφωνήσουν σε κοινή περικοπή παραγωγής την Πέμπτη, σε σύνοδο του δεύτερου, μολονότι η Ρωσία θέτει ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή και των ΗΠΑ στη συμφωνία, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.
Η απειλή μιας μεγάλης ύφεσης επικρέμεται πάντως ως "σκιά" πάνω από την αγορά του "μαύρου χρυσού", καθώς μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητα;ς ανά τον πλανήτη έχει "παγώσει" λόγω του κορονοϊού, με τον μισό πληθυσμό της Γης να βρίσκεται υπό κάποιου είδους καραντίνα ή υπό το κράτος μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
"Ο,τιδήποτε λιγότερο από μια συντονισμένη παγκόσμια περικοπή της παραγωγής θα είναι απογοητευτικό για την αγορά, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι τιμές θα πάρουν και πάλι την κατιούσα προκειμένου να προσαρμοστούν στα επίπεδα της αυξημένης σε σχέση με τη ζήτηση παραγωγής", ανέφερε ο Greg Priddy, διευθυντής του τμήματος διεθνούς ενέργειας και Μέσης Ανατολής στο Stratfor.
Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κατά 30% ή κατά 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να πλημμυρίσουν την αγορά με πετρέλαιο, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεών τους για συντονισμένες περικοπές.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, σημείωσε ότι ο OPEC δεν του έχει ζητήσει να πιέσει τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου να μειώσουν κι εκείνοι την παραγωγή τους.
Συντονισμένη δράση των Αμερικανών πετρελαιπαραγωγών για μείωση της παραγωγής τους θα αποτελούσε παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ.
Η Capital Economics εκτιμά από την πλευρά της ότι οι τιμές των ενεργειακών πόρων θα παραμείνουν περί τα σημερινά επίπεδα μέχρι η οικονομική δραστηριότητα να επανακάμψει στα προ κορονοϊού επίπεδα.