Stock market graph.

Οι λόγοι που η κυβέρνηση «καίγεται» για νέα έξοδο στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 14/09/17, 07:54
Του Αλέξη Ρωμανού 

Σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση  εξετάζει και νέα έξοδο στις αγορές μέσα στους επόμενους 6 ή 7 μήνες.
Η κυβέρνηση «καίγεται» για έξοδο στις αγορές, καθώς εάν δεν μπορέσει η Ελλάδα να επιδιώξει την επανένταξή της στις αγορές τότε θα πάμε για 4ο μνημόνιο.

 

Διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί με αναλύσεις τους προειδοποιούν ότι αν δεν βγει η Ελλάδα στις αγορές με βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον δυο τρεις φορές ακόμα έως το καλοκαίρι του 2018, τότε όχι έξοδος από το Μνημόνιο δεν έρχεται αλλά δυστυχώς ένα νέο Μνημόνιο αναμένεται. Τις εξελίξεις κανείς δεν μπορεί να τις προδιαγράψει με ασφάλεια.

 

Το μόνο είναι ξεκάθαρο είναι ότι το 2019  η Ελλάδα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χρειάζεται περίπου 17,5 δισ. ευρώ και χωρίς καθαρή έξοδο στις αγορές θα πρέπει να στραφεί και πάλι για δανεικά στην ευρωζώνη.

 

Αν η τρίτη αξιολόγηση ξεκινήσει στην ώρα της και ολοκληρωθεί ταχύτατα χωρίς τριγμούς εσωτερικούς και εξωτερικούς, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η Ελλάδα θα καταλήξει τον Αύγουστο του 2018 στην υποκατάσταση του σημερινού Μνημονίου από ένα συγκριτικά ηπιότερο συνοδευόμενο από μια προληπτική γραμμή πίστωσης.

 

Το σενάριο του clean exit είναι αμφίβολο εάν το πιστεύει κανείς πραγματικά ακόμα και στους κόλπους της κυβέρνησης.


 

Η έξοδος στις αγορές που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της χωρίς μνημόνιο το επόμενο καλοκαίρι περνά μέσα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες στην αριστερή κυβέρνηση παθαίνουν… αλλεργία.

 

Με το ΔΝΤ να έχει θέσει ως ταβάνι για το ελληνικό χρέος τα 325 δις. ευρώ, οποιαδήποτε έξοδος στις αγορές δεν θα πρέπει να αυξάνει το χρέος πάνω από αυτά τα επίπεδα.

 

Έτσι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί απλώς να ανακυκλώνει τα παλαιά ομόλογα.

 

Όμως η κυβέρνηση εάν πραγματικά θέλει να βγει στις αγορές έχει μόνο έναν δρόμο να τρέξει τις ιδιωτικοποιήσεις. Και αυτό γιατί τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις πηγαίνουν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

 

Το θέμα είναι εάν η αριστερή κυβέρνηση είναι ικανή και θέλει να προχωρήσει σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις όταν ακόμη και υπουργοί της τις θεωρούν ως… λέπρα.

 

Πάντως ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να εισπράξει 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2018,

 

Όμως το ΔΝΤ την τελευταία του έκθεση προβλέπει πως θα πάρουμε μόνο 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2030, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ανεβάζει τις εκτιμήσεις στα 6 δις ευρώ στη διετία 2017-2018!
Αν σου άρεσε κάνε