Σε καθεστώς bear market S&P 500 και Stoxx 600
Στα χνάρια των ασιατικών κι ευρωπαϊκών αγορών κινείται η Wall Street, η οποία καταγράφει νέα, μεγάλη «χασούρα», στη σκιά του κοροναϊού κι ενώ οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα ταμπλό και στρέφονται σε ασφαλέστερα καταφύγια.
Στο ταμπλό, στην έναρξη των συναλλαγών ο Dow Jones σημείωσε βουτιά 7,29% στις 23.979 μονάδες, ο S&P 500 έχει διολισθήσει στις 2.764 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει κατά 6,8% στις 7.987 μονάδες.
Μάλιστα, οι τριγμοί στο αμερικανικό ταμπλό είναι τόσο ισχυροί, που ο S&P 500 έχει οδηγηθεί 20% χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό και σε καθεστώς bear market!
Οι επενδυτές ανησυχούν έντονα για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία, με την Moody's να προειδοποιεί για νέο γύρο ύφεσης, τη στιγμή που ο ιός έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη και η ανάσχεσή του αποτελεί δύσκολη εξίσωση για επιστήμονες και κυβερνήσεις.
Βέβαια, σήμερα όλες οι αγορές επιβαρύνονται και από την ελεύθερη πτώση του αργού πετρελαίου, μετά τον «πόλεμο» που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στη Ρωσία. Tα μέλη του ΟΠΕΚ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν με τη Ρωσία για πιο βαθιές περικοπές παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε μείωση τιμών και ανακοίνωσε ότι αυξάνει την παραγωγή της, τροφοδοτώντας έναν πόλεμο τιμών και τις τιμές του αργού στον γκρεμό.
Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν κατά 30%, για να περιορίσουν την πτώση στη συνέχεια στο 20%.
Το sell off στο πετρέλαιο ασκεί ισχυρές πιέσεις στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος υποχωρεί 18%, με τις ετήσιες απώλειες να ανέρχονται στο 38%.
«Το αργό πετρέλαιο έχει γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα για τις αγορές από τον κοροναϊό», δήλωσε αναλυτής στο CNBC. «Είναι ουσιαστικά αδύνατο για τον S&P 500 να ανακάμψει, αν το αργό συνεχίσει να βρίσκεται στο κόκκινο» πρόσθεσε.
Ευρωαγορές
Την ίδια ώρα, οι ευρωαγορές «βλέπουν» τη χειρότερη ημέρα μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας για το Brexit, τον Ιούνιο του 2016.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 6,3% και μπαίνει σε bear market, με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνουν ελεύθερη πτώση 14% και να ηγούνται των απωλειών, καθώς όλοι οι τομείς, σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια, βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.
Πτώση 6,8% στη Φρανκφούρτη, 6,4% στο Λονδίνο όπου ο FTSE 100 είναι σε πορεία για τη χειρότερη μέρα από την οικονομική κρίση του 2008-09. Απώλειες 6,9% στο Παρίσι, 6,7% στη Μαδρίτη, 10% στο Μιλάνο.