Οι G7 καθησυχάζουν για τον οικονομικό αντίκτυπο του κοροναϊού
Η καλύτερη θωράκιση της παγκόσμιας οικονομίας απέναντι στον κοροναϊό Covid-19 βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχαν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών των G7.
Σε κοινή τους ανακοίνωση έπειτα από τηλεδιάσκεψη ανέφεραν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και δημοσιονομικών μέτρων όπου κρίνεται απαραίτητο, ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εργάζονται για να στηρίζουν τη σταθερότητα τιμών και την οικονομική ανάπτυξη. Δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν περαιτέρω για «έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα», αλλά δεν ζήτησαν νέες δαπάνες από τις κυβερνήσεις ούτε συντονισμένες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
«Δεδομένου του πιθανού αντίκτυπου του COVID-19 στην παγκόσμια ανάπτυξη, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για να πετύχουμε ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη και να προστατευθούμε απέναντι στους καθοδικούς κινδύνους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) – ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία.
«Παράλληλα με την ενίσχυση των προσπαθειών για επέκταση των υπηρεσιών υγείας, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα, περιλαμβανομένων δημοσιονομικών μέτρων όπου είναι απαραίτητο, για να συμβάλουν στην απάντηση στον ιό και να στηρίξουν την οικονομία σε αυτή τη φάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι κεντρικές τράπεζες της G7 θα συνεχίσουν να πληρούν την εντολή τους, στηρίζοντας έτσι τη σταθερότητα των τιμών και την οικονομική ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Χαιρέτισαν επίσης τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών φορέων να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την ανθρώπινη τραγωδία και τις οικονομικές προκλήσεις που τίθενται από τον νέο ιό.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ προήδρευσαν της τηλεδιάσκεψης, η οποία αποτυπώνει τη σημαντική κλιμάκωση των ανησυχιών από τις 22 Φεβρουαρίου, όταν οι αξιωματούχοι συζήτησαν την επιδημία διά ζώσης στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ομάδας των 20 (G20) στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αλλά δεν εξέδωσαν ανακοίνωση.
Η επιδημία του νέου ιού οδηγεί την παγκόσμια οικονομία στη χειρότερη της επιβράδυνση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως προειδοποίησε χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καλώντας τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να απαντήσουν για να αποφύγουν μια ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση.
Όπως δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Στίβεν Μνούτσιν, «συμφωνήσαμε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσουμε τη βλάβη από τη νόσο».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ανέφερε ότι «ως υπουργοί Οικονομικών της G7, μόλις συζητήσαμε να παρακολουθούμε την κατάσταση αναφορικά με τον κοροναϊό πολύ στενά. Εάν προκύψει ανάγκη, έχουμε όλα τα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια επιβράδυνση».