Προσφορές-«μαμούθ» για το 15ετές ομόλογο - Στο 2% η απόδοση
Πολύ ισχυρή ζήτηση σημειώθηκε για το 15ετές ομόλογο της Ελλάδας, κατά την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2020, με «φόντο» την αναβάθμιση της οικονομίας από τη Fitch, η οποία οδήγησε τη χώρα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Οι προσφορές ανήλθαν κοντά στα 19 δισ. ευρώ, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει το πρωί μετά τις 10 και να κλείνει το μεσημέρι της Τρίτης.
Οι αρχικές σκέψεις για την αποτίμηση του τίτλου (IPT) ήταν στα Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, κάτι που οδηγεί το κουπόνι της έκδοσης κοντά στο 2,1%. Ωστόσο, η έκρηξη της ζήτησης από τους επενδυτές οδηγεί σε μείωση του κόστους, αρχικά στα Mid Swaps + 170 μονάδες βάσης και στη συνέχεια στα Mid Swaps + 165 μονάδες βάσης, ήτοι κοντά στο 2%.
Από την έκδοση, το τελικό ποσό που αντλεί το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόσκληση στους επενδυτές, ο τίτλος ωριμάζει στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 ενώ ο διακανονισμός λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2020.
Σημειώνεται ότι χθες δόθηκε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan για την αναδοχή της έκδοσης που ωριμάζει το 2035.
Σχολιάζοντας την έκδοση λίγο πριν κλείσει το βιβλίο των προσφορών, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, σημείωσε στους Financial Times πως η χώρα έχει ήδη καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τη φετινή χρονιά.
Ο ίδιος υποστήριξε πως η έκδοση θα μειώσει την εξάρτηση από βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια και πως δείχνει ότι αυξάνει το ενδιαφέρον των επενδυτών. «Προσφέρει στις αγορές το μήνυμα "ναι, μπορούμε"».