Citi: Γιατί ο δρόμος για χαμηλότερα πλεονάσματα είναι ανοιχτός
«Ναι» στη χαλάρωση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων λέει η Citigroup, παραθέτοντας μάλιστα και τους λόγους, που ανοίγουν το δρόμο για χαμηλότερα πλεονάσματα.
Εξάλλου, το report της αμερικανικής τράπεζας έχει «φόντο» τις σχετικές συζητήσεις κυβέρνησης-θεσμών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το Eurogroup του Μαρτίου είναι ο πρώτος κρίσιμος «σταθμός» για τη «μάχη» των πλεονασμάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, Ο προϋπολογισμός του 2020 που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο εξακολουθεί να ενσωματώνει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,7% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, σε σχέση με το προβλεπόμενο 4,3% το 2019. Η Ελλάδα υπερέβη τις δημοσιονομικές της επιδιώξεις από το 2016, κυρίως μέσω ελέγχου των δαπανών, με το πλεόνασμα κοντά ή πάνω από το 4% του ΑΕΠ.
Στο report της τράπεζας σημειώνεται πως «η πολύ βελτιωμένη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (περίπου 2,25% ετήσια αύξηση το 2019 και που πιθανότατα θα αυξηθεί στο 3% το 2021), το πολύ μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και τα μικρά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επί των επίσημων δανείων συμβάλλουν όλα στη βελτίωση του χρέους προς το ΑΕΠ τα προσεχή έτη, επιτρέποντας ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα.
Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ανοίξει σημαντικό δημοσιονομικό χώρο και συνεπώς θα υποστηρίξει την αύξηση του ΑΕΠ σε έναν ενάρετο κύκλο. Αναμένουμε από τους πιστωτές να συμφωνήσουν σε λιγότερο αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα, δεδομένης της πολύ πιο προ-επιχειρηματικής, φιλο-μεταρρυθμιστικής ατζέντας της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης» καταλήγει η έκθεση της Citigroup.