Citi: «Βλέπει» μειωμένα πλεονάσματα και καλά μαντάτα από τις αγορές
Συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών ως προς το επίμαχο ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων «βλέπει» η Citi, τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει το «κλειδί» για την ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας από το 2021 και μετά, επισημαίνοντας βέβαια πως η πολιτική σταθερότητα και η κυβερνητική μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι καταλυτικοί παράγοντες.
Ειδικότερα, στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές, η Citi αναφέρει ότι «η αλλαγή στην κυβέρνηση έχει πυροδοτήσει μεγάλη τόνωση του οικονομικού κλίματος, η οποία σε συνδυασμό με τις καλύτερες των προσδοκιών δημοσιονομικές επιδόσεις, έχει συμβάλλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία».
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αυτό είναι «ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο για την στήριξη της ανάπτυξης, την ώρα που η ρευστότητα παραμένει σπάνια εν μέσω προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα».
Κόστος δανεισμού
Ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για το κόστος δανεισμού της χώρας. Υπενθυμίζει πως το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχει μειωθεί δραστικά, κοντά στις 160 μονάδες βάσης σήμερα, και αναμένει περαιτέρω πτώση του κοντά στις 100 μ.β. στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Για το 2021 υπολογίζει ότι θα κινηθεί ελαφρώς χαμηλότερα, στις 95 μ.β. Θα πρέπει άλλωστε να θυμίσουμε ότι σε προηγούμενη έκθεσή της είχε συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία trades του 2020.
Η Citi προβλέπει την υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 1% το 2020. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 1,30% στα πρώτο τρίμηνο του 2020, στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 1,10% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ στο τρίτο τρίμηνο θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 1%, και θα κλείσει στο τελευταίο τρίμηνο στο 0,70%. Για το 2021, η Citi προβλέπει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δεκαετία θα παραμείνει σταθερό κοντά στο 1%(1,09%) με οριακή άνοδο στο 1,11% το 2022.