Χείρα... φιλίας στον Τραμπ από τον νέο Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ
Μήνυμα προς τις ΗΠΑ και τον Ντόναλτ Τραμπ για την πολιτική των δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα έστειλε την Τρίτη και με το «καλημέρα» ο Φιλ Χόγκαν, που προτάθηκε από την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως νέος Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ.
Ο Ιρλανδός Χόγκαν, που ήταν έως σήμερα αρμόδιος για τη Γεωργία θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και να διαμορφώσει τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία μετά το Brexit.
«Ο κ. Τραμπ σίγουρα έχει δείξει τη σαφή προτίμησή του για εμπορικούς πολέμους παρά για εμπορικές συμφωνίες. Εάν συνεχίσει αυτή τη συγκεκριμένη δυναμική προστατευτισμού, αναμένω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνάπτει συμφωνίες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Χόγκαν στο ιρλανδικό δίκτυο RTE.
«Αλλά προφανώς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καταφέρουμε ο κ. Τραμπ να δει το λάθος των τρόπων του και ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να εγκαταλείψει κάποιες από τις απερίσκεπτες συμπεριφορές που έχουμε δει από αυτόν αναφορικά με τη σχέση του με την Κίνα και στο χαρακτηρισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κινδύνου για την ασφάλεια».
Η ΕΕ γνωρίζει ότι η Κίνα πρέπει να κάνει ορισμένες αλλαγές, πρόσθεσε ο Χόγκαν, αλλά σημείωσε ότι οι ενέργειες του Τραμπ προφανώς δεν βελτιώνουν την οικονομική κατάσταση ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Κίνα.
Ο Χόγκαν, ο οποίος δεν έχει μασήσει τα λόγια του στις δημόσιες τοποθετήσεις του και έχει ασκήσει κριτική στην προσέγγιση της Βρετανίας κατά τις συνομιλίες για το Brexit, δήλωσε ότι ακόμα κι αν υπάρξει μια συμφωνία αποχώρησης φέτος, θα χρειαστούν άλλοι έξι με οκτώ μήνες πριν τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν να του δώσουν εντολή προκειμένου να ξεκινήσει τις συζητήσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.
Δήλωσε, ωστόσο, ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα δημιουργήσει περαιτέρω καθυστέρηση, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΕΕ ότι και πάλι θα απαιτηθεί συμφωνία επί των βασικών θεμάτων στη διαδικασία διαζυγίου --για τα δικαιώματα των πολιτών, τις οικονομικές εκκρεμότητες και τα ιρλανδικά σύνορα.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έχουν ακόμα αποδεχθεί το ότι, εάν υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει και πάλι να αντιμετωπίσουμε τα ίδια θέματα», δήλωσε ο Χόγκαν.
«Υπάρχει ένας ευσεβής πόθος ότι αυτά θα εξαφανιστούν, αλλά όχι. Θα είναι κεντρικό ζήτημα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, εάν η πρώτη φάση δεν ολοκληρωθεί, και δεν υπάρχει τρόπος να γλιτώσουμε από αυτά».