Στα «σκαριά» έκδοση ευρωομολόγου
Το ζήτημα της έκδοσης ενός ευρωομολόγου θέλει να επαναφέρει στην ατζέντα ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανέφεραν τρεις καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.
To σχέδιο του Μάριο Σεντένο επιχειρεί να υπερβεί τους ενδοιασμούς που έχουν ορισμένα κράτη-μέλη στην ιδέα του ευρωομολόγου, προτείνοντας ως αντιστάθμισμα την προοπτική να καταστούν τα κρατικά ομόλογα πιο ακριβά για τις τράπεζες και να περιοριστεί έτσι η έκθεσή τους σε αυτά.
Η πρόταση του κ. Σεντένο έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup, σημείωσαν οι πηγές.
Στη συνάντηση της Δευτέρας, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών πρότεινε τη σύσταση τριών ομάδων εργασίας που θα αντιμετωπίσουν ακανθώδη ζητήματα, τα οποία ως τώρα έχουν εμποδίσει τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, πρόσθεσαν οι πηγές.
Η μία ομάδα θα εστιάσει στη «ρυθμιστική αντιμετώπιση των κρατικών ανοιγμάτων». Το κρατικό χρέος της ευρωζώνης θεωρείται αυτή τη στιγμή ως στοιχείο ενεργητικού, το οποίο δεν ενέχει ρίσκο. Πρόκειται για μια ευνοϊκή ρυθμιστική μεταχείριση των κρατικών ομολόγων, η οποία έχει ενθαρρύνει τις τράπεζες να συσσωρεύσουν κρατικά ομόλογα στους ισολογισμούς τους.
Το μέσο άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών στο κρατικό χρέος αντιστοιχεί στο 170% των CT1 κεφαλαίων της, περίπου τρεις φορές πάνω από τη μέση αμερικανική τράπεζα.
Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη θέλουν να περιορίσουν αυτό το άνοιγμα με το να καταστήσουν πιο ακριβά τα κρατικά ομόλογα για τις τράπεζες, δηλαδή με το να τις αναγκάσουν να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για την κάλυψη των ομολόγων.
Ωστόσο, στο σχέδιο αυτό αντιτίθενται χώρες που οι τράπεζές τους είναι υπερφορτωμένες με κρατικό χρέος, όπως η Ιταλία. Φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα αύξανε τις αποδόσεις των ομολόγων τους.
Σε μια προσπάθεια να πείσει τα υπερχρεωμένα κράτη, ο κ. Σεντένο πρότεινε να εξετάσουν οι υπουργοί τη νέα ρυθμιστική αντιμετώπιση των κρατικών ομολόγων μαζί με ένα σχέδιο για την έκδοση ευρωομολόγου