UBS: Ενισχυμένες αναπτυξιακές προοπτικές με κυβέρνηση της ΝΔ
Ενισχυμένες αναπτυξιακές προοπτικές «βλέπει» η UBS για την Ελλάδα με κυβέρνηση της ΝΔ.
Προεξοφλώντας νίκη της γαλάζιας παράταξης στις κάλπες της 7ης Ιουλίου και μάλιστα με πιθανότητα 60%-70%, ο οίκος τονίζει με τη ΝΔ στην εξουσία, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη μετανάστευση και στον έλεγχο των συνόρων, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, ενώ θα σημειωθεί μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, με επίκεντρο τη μείωση των φόρων που χρηματοδοτούνται από μειώσεις δαπανών.
Σύμφωνα με την UBS, με φόντο τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ ενδέχεται να εμφανίσει ακόμη και αυτοδυναμία, ιδίως αν κάποια κόμματα μείνουν εκτός βουλής.
Όπως αναφέρει, σε περίπτωση που η ΝΔ δεν πετύχει αυτοδυναμία, το ΚΙΝΑΛ είναι ο βασικός υποψήφιος κυβερνητικός εταίρος. Επιπλέον, η ΝΔ έχει μεγάλο κίνητρο να συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ λόγω και της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο, για την οποία θα απαιτηθούν τουλάχιστον 180 ψήφοι στη Βουλή.
Εάν η ΝΔ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει 180 ψήφους, θα «πέσει», όπως έγινε και στις αρχές του 2015, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό τοπίο για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία θα προκύψει μετά την προεδρική εκλογή, σημειώνει η UBS.
Σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, η UBS προβλέπει μεγαλύτερη χρήση των «ταβανιών» στον προϋπολογισμό και συνέχιση της τρέχουσας κυβερνητικής στάσης.
Περί οικονομίας...
Στο «μέτωπο» της οικονομίας, ο οίκος κάνει λόγο για δείγματα ανάκαμψης, την οποία προβλέπει να συνεχίζεται, ακόμη και αν επιβαρυνθεί από τις διεθνείς εμπορικές εντάσεις.
Η UBS επισημαίνει το μεγάλο ζήτημα του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι η στάση της επόμενης κυβέρνησης στο δημοσιονομικό μέτωπο θα αποτελέσει κλειδί.
Ο οίκος δεν αναμένει να ξεκαθαρίσει το επιχειρηματικό τοπίο στη χώρα έως και το πέρας των προεδρικών εκλογών (τον Ιανουάριο του 2020) καθώς απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών στη Βουλή. Υπενθυμίζει δε ότι η αποτυχία να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι το 2014 οδήγησαν στην αλλαγή κυβέρνησης.
Τα τρία σενάρια για το χρέος
Η UBS εκτιμά ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας θα εξαρτηθούν περισσότερο από την οικονομία. Οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν θέσει ισχυρά κίνητρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ο οίκος εκτιμά ότι σε συνθήκες σταθερής ανάκαμψης, ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει έντονα. Ακόμη και σε περίπτωση ήπιας παγκόσμιας ύφεσης στις αρχές του 2020 (με την οικονομία της ευρωζώνης να συρρικνώνεται κατά 2%), ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα διαμορφώνεται σημαντικά χαμηλότερα σε πέντε χρόνια σε σχέση με σήμερα.
Ωστόσο, σε περίπτωση έντονης οικονομικής ύφεσης στις αρχές του 2020, με την οικονομία της ευρωζώνης να υποχωρεί κατά 6-7%, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει στάσιμος, με την πρόσβαση της Αθήνας στις αγορές να επιδεινώνεται, προκαλώντας ενδεχομένως την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα του ESM.
Η ισχυρή λαϊκή στήριξη για το ευρώ στην Ελλάδα και οι βελτιωμένες σχέσεις με τους πιστωτές αποτελούν εχέγγυο ότι θα δοθεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη χώρα, ακόμη και αν απαιτηθεί νέα δημοσιονομική προσαρμογή. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει στο ευρώ και στο δυσμενές σενάριο.