«Καθαρό» πλάνο για τα NPEs ζητεί η UBS
Ένα πιο «καθαρό» πλάνο ως προς τον χρόνο και την τιμολόγηση των αναδιαρθρώσεων των NPEs ζητεί η UBS, που δηλώνει «ουδέτερη» για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Ο οίκος, ο οποίος βάζει ερωτηματικό δίπλα στο σενάριο μίας νέας ανακεφαλαιοποίσης, σημειώνει πως οι επενδυτές προτιμούν να απέχουν από τις συστημικές τράπεζες, τονίζοντας όμως πως οι ίδιοι περιμένουν θετικές εκπλήξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η UBS αναφέρεται στους παράγοντες-«κλειδιά», που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αισιοδοξία για τον κλάδο.
Όπως υπογραμμίζει, οι συστημικές λύσεις για τα NPEs και οι οικονομικές συνθήκες αποτελούν βασικό ζήτημα ενδιαφέροντος. Τα βασικά ζητήματα, κατά την άποψη των επενδυτών, είναι η νομική εργαλειοθήκη για τα NPEs (συμπεριλαμβανομένων των SPV και APS, δηλαδή των σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ) καθώς και η οικονομική ανάκαμψη.
Η UBS συμφωνεί πως αυτά είναι προαπαιτούμενα για την εκκαθάριση του συστήματος χωρίς ένα νέο γύρο ανακεφαλαιοποιήσεων, ο οποίος παραμένει ένα βασικό ερώτημα για τον κλάδο.
Η UBS θεωρεί αξιοσημείωτο πως οι επενδυτές κατατάσσουν ως τελευταίες στις προτεραιότητες το ρυθμιστικό περιβάλλον και τον αναβαλλόμενο φόρο. Αυτό υποδηλώνει πως η αγορά πιθανότατα ανησυχεί λιγότερο για τον διαφαινόμενο εξονυχιστικό έλεγχο της ΕΚΤ και για τις ρυθμιστικές αλλαγές.
Στο «μέτωπο» των συστημικών, ο οίκος δίνει σύσταση «αγοράς» στην Eurobank (τιμή-στόχος 0,92 ευρώ/μετοχή), η οποία παραμένει η τράπεζα που προτιμά περισσότερο και η Τράπεζα Πειραιώς (πώληση, τιμή-στόχος 1,44 ευρώ/μετοχή) είναι αυτή που προτιμά λιγότερο, ενώ τηρεί «ουδέτερη» στάση για τις Alpha Bank(1,62 ευρώ) και Εθνική Τράπεζα (1,71 ευρώ).
Σύμφωνα με τον οίκο, η Eurobank είναι το πιο ελκυστικό story, λόγω του δρόμου που ακολουθεί για ταχύτερη εκκαθάριση των NPEs, με τρόπο που είναι ανθεκτικός στην εφαρμογή συστημικών λύσεων.
Για την Πειραιώς κάνει λόγο για έλλειψη κεφαλαιακού περιθωρίου, ενώ τόσο η Αlpha Βank όσο και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν μια ισορροπημένη αναλογία ρίσκου/ανταπόδοσης, τονίζει.
Ο οίκος χτυπά «καμπανάκια» για μία σειρά από κινδύνους, περιλαμβανομένων μακροοικονομικών και πολιτικών, ειδικά σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο από τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Αναφορικά δε με το πολιτικό «μέτωπο», η UBS επισημαίνει ότι προσοχής χρήζει η δημοσιονομική στρατηγική της επόμενης κυβέρνησης, καθώς και η μελλοντική τροχιά της νομισματικής πολιτικής και οι δράσεις της κεντρικής τράπεζας.