Ανησυχίες και στην ΕΕ για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας
HΠΑ και Κίνα διασταυρώνουν τα ξίφη τους, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και φουντώνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι εξελίξεις αποτελούν κακά μαντάτα για την Ευρώπη, σε μια εποχή που η οικονομία πασχίζει να ανακτήσει την αναπτυξιακή της δυναμική, έπειτα από μια δύσκολη χρονιά.
Σε μια εβδομάδα που οι αγορές περίμεναν πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος Τραμπ ανέτρεψε για μία ακόμη φορά τα δεδομένα, αυξάνοντας από σήμερα στο 25% από 10% τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά, ύψους 200 δισ. δολαρίων, ενώ απειλεί και με πρόσθετα μέτρα. Η Κίνα απαντά ότι θα περάσει στην αντεπίθεση.
Η κλιμάκωση θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, αλλά για την Ευρωζώνη σημαίνει ότι γίνεται πραγματικότητα μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που είχε αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές. Η σκληρή στάση της Ουάσιγκτον αυξάνει τις πιθανότητες να στρέψει τα βέλη της και εναντίον της Ευρώπης και ειδικότερα κατά των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.
Ο Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει στις 18 Μαϊου εάν θα επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αν και η προθεσμία θα μπορούσε να παραταθεί.
Οι εξελίξεις προοιωνίζονται του τι έπεται για την Ευρώπη», προειδοποιούν αναλυτές σε ανάλυση του CNBC. «Μπορεί ο Τραμπ να είναι οικονομικά αναλφάβητος, αλλά εννοεί αυτά που λέει και το μήνυμα προς την Ευρώπη είναι ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτων θα επιβαρυνθούν με υψηλότερους δασμούς», επισημαίνει o Φρέντρικ Έρικσον, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας (ECIPE)
Ο πρόεδρος Τραμπ είχε απειλήσει στις αρχές του 2018 να επιβάλει δασμούς 20% σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Τον Ιούλιο όμως κατέληξε σε «ανακωχή» με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποφεύγοντας την επιβολή εκατέρωθεν δασμών. Περίπου ένα χρόνο μετά τη συνάντησή τους, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ πρόσφατα ο Τραμπ ανανέωσε τις απειλές για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά αγαθά, ύψους 11 δισ. δολαρίων, προκαλώντας την αντίδραση των Βρυξελλών, προετοιμάζοντας λίστα αμερικανικών αγαθών, ύψους 20 δισ. ευρώ(22,6 δισ. δολάρια) υποψήφια για δασμολόγηση.