Το ράλι στα ομόλογα θα συνεχιστεί
Η επίσημη πρόταση της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ για αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων προς το ταμείο με σημαντικό ετήσιο δημοσιονομικό όφελος, ενισχύουν το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους και την πιθανότητα επιστροφής των συνθηκών χρηματοδότησής του σε συνθήκες κανονικότητας και αναμένεται ενισχύουν το ράλι στα ελληνικά ομόλογα.
Η Ελλάδα θέλει να μιμηθεί την επιτυχία της Πορτογαλίας, αναφέρει η Societe Generale, σε νέα έκθεσή της όπου τονίζει ότι το ράλι στα ομόλογα της θα συνεχιστεί.
Η Societe Generale στέκεται στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και σημειώνει ότι το γεγονός πως το Δημόσιο έχει μεγάλο μαξιλάρι αποτελεί καλό νέο για τους επενδυτές.
Αυτή η ρευστότητα δίνει στους επενδυτές αρκετή ασφάλεια, όπως έχει υποστηριχθεί και στο παρελθόν, γεγονός που είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένο, με την Ελλάδα να εκδίδει ομόλογα με πολύ υψηλή απόδοση σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της.
Ενώ οι οίκοι αξιολόγησης αναφέρουν ότι το μεγάλο cash buffer – η S&P εκτιμά πως καλύπτει την Ελλάδα χρηματοδοτικά μέχρι το 2022 – η SocGen θεωρεί ότι δεν είναι επαρκώς ενσωματωμένο στις αξιολογήσεις. Και ο λόγος είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης πρέπει να δουν ότι οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα πριν αυτοί με τη σειρά τους επιταχύνουν τον ρυθμό των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας.
Επομένως, όπως τονίζει η γαλλική τράπεζα, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν “ο καλύτερος υποψήφιος” για μείωση του spread, για όποιον έχει θέσεις σε αυτά. Ωστόσο, για όσους επιθυμούν να περιμένουν για λίγο διάστημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα το cash buffer αναμένεται να επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει μια ακόμη έξοδο στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες, “πιθανώς” λίγο μετά το ελληνικό Πάσχα.
Η έκδοση πιθανόν να είναι 3ετές ομόλογο ή επανέκδοση υφιστάμενων ομολόγων.
Βέβαια, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη νέας χρηματοδότησης αλλά θα μπορούσε να βγει και πάλι στις αγορές για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά ομολόγων, κάτι που θα οδηγήσει σε νέα μείωση των ελληνικών spreads.
Όπως παρατηρεί η SocGen, τα spreads ελληνικών ομολόγων όλων των διαρκειών σε σχέση με τα αντίστοιχα ιταλικά ομόλογα συνεχίζουν να υποχωρούν. Από τον Ιανουάριο μάλιστα το spread των ελληνικών ομολόγων λήξης 2025 (του 7ετούς που εκδόθηκε πέρσι) έναντι του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου, έχει μειωθεί πάνω από 100 μονάδες βάσης. Ωστόσο, όπως τονίζει η Societe Generale, παρά το ισχυρό ράλι η ίδια παραμένει long στα ελληνικά ομόλογα.
Εκτός των άλλων το διεθνές περιβάλλον επηρεάζει επίσης σημαντικά την πορεία της ελληνικής αγοράς ομολόγων και αυτό γιατί ο προβληματισμός λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και οι αρνητικές εκτιμήσεις αναφορικά με τον πληθωρισμό, οδήγησαν μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, όπως την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην απόφαση μετάθεσης για το μέλλον της αύξησης των επιτοκίων και σε μια ήπια νομισματική πολιτική.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας και η αβέβαιη πορεία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), έστρεψαν τους επενδυτές στις σχετικά πιο ασφαλείς τοποθετήσεις σε ομόλογα, αυξάνοντας τις τιμές και κατά συνέπεια ωθώντας χαμηλότερα τις αποδόσεις.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι αποτελούν ελκυστικές τοποθετήσεις, καθώς οι αποδόσεις τους είναι σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με τις αποδόσεις ομολόγων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.