Ο Ερντογάν δίνει 4,3 δισ. ευρώ στις τουρκικές τράπεζες
Ένα νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων στην Τουρκία ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την ώρα που η οικονομία της χώρας συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις πιέσεις των διεθνών αγορών.
Καθώς η πρώτη προγραμματισμένη εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται αρκετά μακριά, το 2023, «η περίοδος που αρχίζει θα είναι περίοδος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ.
Είναι επείγον: η οικονομία βρίσκεται στην πρώτη ύφεση εδώ και 10 χρόνια, ο ετήσιος πληθωρισμός, τροφοδοτούμενος από την πτώση της τουρκικής λίρας, έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ και η ανεργία έφθασε στο 13,5% τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2010.
Το βασικό μέτρο του «οδικού χάρτη» που ανακοινώθηκε από τον Αλμπαϊράκ: η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος επλήγη από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, την αύξηση των επιτοκίων και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την ενίσχυση του κεφαλαίου των κρατικών τραπεζών μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων ύψους 28 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ) και την ενίσχυση των ιδιωτικών τραπεζών «εάν είναι αναγκαίο».
Με τον πληθωρισμό στο 20% περίπου, ο Αλμπαϊράκ υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις στο αγροτικό τομέα για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών των ειδών διατροφής που έπληξε σοβαρά την αγοραστική δύναμη των Τούρκων.
Το Φεβρουάριο, ο Ερντογάν, σε μία κίνηση απελπισίας, ζήτησε από τις δημοτικές αρχές της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας να ανοίξουν δικές τους αγορές πώλησης φρούτων και λαχανικών σε χαμηλές τιμές.
Ο πληθωρισμός, τροφοδοτούμενος από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας που έχασε το 30% της αξίας της τον περασμένο χρόνο, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ήττα του κυβερνώντος κόμματος τις δημοτικές και τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που θεωρούνται ακόμη προσωρινά.
Ο Αλμπαϊράκ δεσμεύθηκε ότι η «δημοσιονομική πειθαρχία» θα είναι κεντρικός στόχος και ότι το σύστημα των συντάξεων θα μεταρρυθμισθεί.
Για την αύξηση των εσόδων του κράτους, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί φορολογική μεταρρύθμιση, με την μείωση των έμμεσων φόρων και την αναδιάρθρωση των άμεσων φόρων με βάση την αρχή μίας «πιο δίκαιης» συμβολής των υψηλότερων εισοδημάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι επιπλέον σχέδια δράσης θα ανακοινωθούν τους προσεχείς μήνες και αναφέρθηκε σε ένα «master plan» για τον τουρισμό, όπου ο στόχος είναι η προσέλκυση 70 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως, έναντι 40 εκατομμυρίων τον περασμένο χρόνο.