trapeza-ellados-kokkina-daneia-pleistiriasmoi

ΤτΕ: Μείωση κοντά στα 2 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 06/09/17, 14:30
Το συνολικό πόσο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών ανήλθε στα 101.8 δισ. ευρώ έναντι στόχου 103.4 δισ. ευρώ στα τέλη του Ιουνίου.

Στα 101.8 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ποσό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διακατέχουν οι ελληνικές τράπεζες για τα τέλη Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι ο στόχος, όπως έχει τεθεί από το δημοσιονομικό πρόγραμμα, ήταν στα 103.4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μείωση 2% στο β' τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Συγκεκριμένα, έως τον Ιούνιο του 2017, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) αντιστοιχούσε στο 44,9% των συνολικών ανοιγμάτων, καταγράφοντας μείωση κατά 2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017, κατά 3,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016 και κατά 5,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όταν είχαν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο.

Την ίδια ώρα, ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) παρέμεινε σε επίπεδα άνω του 2%, υπερβαίνοντας τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) και καθιστώντας τις εκτεταμένες διαγραφές δανείων ως το πλέον σημαντικό μέσο μείωσης των ΜΕΑ.

Άλλωστε, οι τελευταίες διαμορφώθηκαν σε 1,9 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2017, αγγίζοντας τα 3,3 δισ. στο α΄ εξάμηνο του έτους.

Οι σημαντικότερες εισροές ΜΕΑ, για το δεύτερο τρίμηνο, παρατηρήθηκαν στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, οι οποίες ωστόσο, αντισταθμίστηκαν από τον υψηλό ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων.

Παράλληλα, η μείωση των ΜΕΑ που προήλθε από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις, ήταν περιορισμένη, ενώ όπως προαναφέρθηκε, τον κυριότερο παράγοντα μείωσης αποτέλεσαν οι διαγραφές -ιδίως στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.

Αξιοσημείωτο αποδείχθηκε το ποσοστό των ΜΕΑ, το οποίο τελεί σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία, καθώς ανήλθε στο 15%. Μάλιστα, στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, το αντίστοιχο ποσοστό υπερέβη το 30%.

Υψηλός ο δείκτης ΜΕΑ

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο δείκτης ΜΕΑ παρέμεινε υψηλός στα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Στο τέλος του Ιουνίου, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα άγγιζαν το 42,7% στο στεγαστικό, το 53,6% στο καταναλωτικό και το 44,4% στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση ΜΕΑ παρατηρήθηκε στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (67,8%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (59,8%). Σταθερά καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (25,0%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (36,8%).

Η κάλυψη από προβλέψεις, σε επίπεδο συστήματος, μειώθηκαν περαιτέρω, αγγίζοντας το 48,3% τον Ιούνιο του 2017, από 49,1% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των εκτεταμένων διαγραφών της περιόδου. Εφόσον συμπεριληφθεί στις προβλέψεις και η αξία των εξασφαλίσεων, η κάλυψη των ΜΕΑ που επιτυγχάνεται, ήταν σχεδόν πλήρης.

Στόχοι τραπεζών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το α’ εξάμηνο του 2017, οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει, για τη μείωση των ΜΕΑ, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα -εξαιρώντας τα εκτός ισολογισμού στοιχεία- άγγιξαν τα 101,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό - στόχο.

Εντούτοις, οι τράπεζες έχασαν για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο, τον στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), τα οποία έφτασαν τα 72,8 δισ. ευρώ, ήτοι 0,4 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο.

Όσον αφορά το β’ τρίμηνο του 2017, οι εισπράξεις από ΜΕΑ προς το υπόλοιπο των ΜΕΑ κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με το στόχο που είχε τεθεί (0,79% έναντι του στόχου 0,84%), παρότι βελτιώθηκαν σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (0,79% έναντι 0,74%).

Αν σου άρεσε κάνε