Έψαχναν «μποναμά» για τη ΔΕΘ και βρήκαν τις προσλήψεις στο Δημόσιο
Όταν παράγοντες του Μαξίμου μιλούν για εκλογές το 2019, με ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και για ακόμη μία τετραετία, φαίνεται πως ούτε και οι ίδιοι το πιστεύουν.
Η «υποσχετική» του πρωθυπουργού για προσλήψεις στο Δημόσιο και μάλιστα πριν καν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θυμίζει προεκλογικό «μποναμά». Φαίνεται πως στην Ηρώδου Αττικού έχουν θορυβηθεί από τις δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν όχι μόνο double score για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τη λαϊκή οργή, τη δυσπιστία της κοινωνίας ως προς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως έγραφε το «Χ» σε παλαιότερο δημοσίευμά του, το κυβερνητικό επιτελείο έψαχνε μανιωδώς να βρει το νέο «μποναμά» για την ΔΕΘ. Συσκέψεις επί συσκέψεων στο Μαξίμου για το πώς θα γεμίσει το «καλάθι» παροχών του πρωθυπουργού. Καθώς όμως το «δις εξαμαρτείν» πολλοί φοβήθηκαν, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα κατέληξαν ότι το «καλάθι» θα πρέπει να μείνει άδειο, με δεδομένο το «χαστούκι» των θεσμών στην κυβέρνηση τον περασμένο χειμώνα, όταν «μοίρασαν» το χριστουγεννιάτικο «δώρο» της 13ης σύνταξης, όπως το «βάφτισαν». Τον τότε «μποναμά» τον πληρώσαμε ακριβά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οπότε τα περιθώρια ελιγμών για τον πρωθυπουργό τώρα είναι περιορισμένα.
Έτσι, ο κ. Τσίπρας δημιούργησε το νέο του επικοινωνιακό «αφήγημα», το οποίο το πρωτοπαρουσίασε μόλις χθες, αναφερόμενος στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη διοικητική ανασυγκρότηση. Έταξε προσλήψεις στο Δημόσιο, ενώ η αξιολόγηση παραμένει στον «πάγο» και παρόλο που η κυβέρνηση δεν κινείται σε κοινή «γραμμή» για το «καυτό» ζήτημα των συμβασιούχων. Δηλαδή, ενώ το χαρτοφυλάκιο της Όλγας Γεεροβασίλη «μπάζει» από παντού, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη ένα «στοίχημα», το οποίο με βάση την τωρινή εικόνα της οικονομίας είναι αδύνατον να επιτευχθεί.
Ακόμα χειρότερα δε, ο κ. Τσίπρας μίλησε για προσλήψεις ενώ το μνημόνιο, που φέρει την υπογραφή της Αριστεράς, προβλέπει «πλαφόν» στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Εάν λοιπόν υποθέσουμε πως η δέσμευση του πρωθυπουργού δεν αποτελεί ακόμη ένα κυβερνητικό «παραμύθι», τότε σημαίνει πως ο ίδιος θα τα βάλει με τους θεσμούς στο παρά πέντε της εξόδου της χώρας από την επιτροπεία, όπως διαμηνύει. Και φυσικά πως έχει ήδη τον «άσσο στο μανίκι», το plan b, σε περίπτωση που τινάξει τη συμφωνία με τους εταίρους στον αέρα!
Μέχρι σήμερα η ιστορία έχει δείξει πως ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν δώσει «γη και ύδωρ» στους δανειστές, δίχως να έχουν λάβει ούτε το ελάχιστο ως αντάλλαγμα. Ακόμα και ελάφρυνση του χρέους υποσχέθηκε, ζητώντας τη στήριξη των «153» ως προς την ψήφιση των πιο σκληρών μέτρων της επταετίας.
Πάντως, αυτό που πρέπει εξίσου να επισημανθεί, είναι ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει στην «αριστερή» ρητορική, τονίζοντας χθες ξανά και ξανά πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προωθούνται απολύσεις, ενώ επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απολύσεις.
Αυτό, βέβαια, μένει να αποδειχτεί στην πράξη, ξεκινώντας από τους 20.000-25.000 συμβασιούχους, που καλύπτουν πάγιες-διαρκείς ανάγκες και έχουν ξεπεράσει το όριο της διετίας ως προς την ανανέωση των συμβάσεων τους. Υποτίθεται πως η οριστική λύση με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως ο ίδιος υποσχέθηκε όσο το λεκανοπέδιο θύμιζε σκουπιδότοπο από την απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, θα έρθει τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως το ζήτημα έχει φέρει σε κόντρα την κυρία Γεροβασίλη και τον κ. Σκουρλέτη, με τον τελευταίο μάλιστα να ζητεί πολιτική λύση από τον πρωθυπουργό, έτσι ώστε οι συμβάσεις να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Για να δούμε… είναι αρκετά έτοιμος ο κ. Τσίπρας, για να μετρήσει «κουκιά» σε κυβέρνηση και κόμμα, προχωρώντας σε πολιτική διαπραγμάτευση με άγνωστο πολιτικό κόστος;