Ο «νέος»... ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από εσωτερικές αντιφάσεις
Τον Σεπτέμβριο του 2014 επιχείρησε να πείσει την κοινή γνώμη πως θα είναι ο πρωθυπουργός, που θα «σκίσει» τα μνημόνια. Και την έπεισε, όπως φάνηκε στις κάλπες. Τον ίδιο μήνα την επόμενη χρονιά παρουσίασε το παράλληλο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, διατηρώντας τους ψηφοφόρους του στις μετέπειτα αναμετρήσεις. Πέρυσι, πάλι το ίδιο χρονικό διάστημα μοίρασε νέες «υποσχετικές», προσπαθώντας να τραβήξει τα «βλέμματα» από την πλήρη εφαρμογή των capital controls-με «πρώτη φορά Αριστερά»-κι ενώ στην Ηρώδου Αττικού είχαν φτάσει απανωτές δημοσκοπήσεις, που εξέπεμπαν αρνητικά μηνύματα για τον ίδιο και το κόμμα του.
Τρία χρόνια από το βήμα της ΔΕΘ… ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για μία Αριστερά, που θα αλλάξει όλη την Ευρώπη. Όσο ο ίδιος βέβαια, ξεδιπλώνει το εθνικό σχέδιο στρατηγικής για έξοδο της χώρας από την κρίση, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να πιέζονται ασφυκτικά από τη δυσβάσταχτη φορολογία, τα νοικοκυριά «στεγνώνουν» από το μπαράζ δημοσιονομικών μέτρων και τα νέα «μυαλά» εγκαταλείπουν την Ελλάδα, αναζητώντας προοπτική σε χώρες, που επενδύουν στην αξιοκρατία για μία θέση στη διεθνή αγορά εργασίας.
Στη φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός επεδίωξε να «περάσει» το προφίλ του νέου ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» του παρελθόντος, που οδήγησαν το κόμμα σε πολύ χαμηλά ποσοστά και τη ΝΔ στην παγίωση του double score στις δημοσκοπήσεις, με προοπτική ακόμη και για αυτοδυναμία, εάν και εφόσον πάρει τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Ο τόπος, όπου ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μιλήσει για την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τυχαίος. Ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ, έμοιαζε σαν τον δολοφόνο, που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, με την αντιπολίτευση, την αγορά και την κοινωνία να τον «καρφώνει» για δεσμεύσεις, που έμειναν στα λόγια. Απαντώντας σε αυτό το δριμύ «κατηγορώ», ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: ασκείτε κριτική για έναν ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπάρχει πια.
Στο πλαίσιο αυτής της μετάλλαξης, στη ΔΕΘ κορυφώθηκε η επικοινωνιακή του στρατηγική με έμφαση στα «αφηγήματα» των μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων και της «βιώσιμης ανάπτυξης για όλους», με συχνές αναφορές στη συμβολική επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα και στο ενδιαφέρον, που έδειξαν οι Γάλλοι επιχειρηματίες σε τομείς, όπου μπορούν να ρίξουν κεφάλαιο. «Περάσαμε από το Grexit στο Grinvest», είπε ο κ. Τσίπρας, δίνοντας το σήμα λήξης συναγερμού και τη μετάβαση στην ανάκαμψη.
Αν η ξαφνική αγάπη του πρωθυπουργού για μεταρρυθμίσεις και business είναι αληθινή, μένει να φανεί στο χειροκρότημα. Κοντή γιορτή, δεδομένης της έναρξης της γ’ αξιολόγησης, με τον Γολγοθά να ξεκινά σήμερα, καθώς καταφτάνουν τα τεχνικά κλιμάκια.
Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ», για τον οποίο μιλά ο κ. Τσίπρας, φαίνεται ωστόσο πως πάσχει από σημαντικές εσωτερικές αντιφάσεις. Αν λοιπόν ο πρωθυπουργός πρότεινε ειρωνικά στη νέα Κεντροαριστερά να καταλήξει τελικά, που θα γείρει, αριστερά ή δεξιά, τότε κι ο ίδιος θα πρέπει να έχει ήδη αποφασίσει, ποια ρητορική θα ακολουθήσει, όταν οι υπουργοί του θα κληθούν να διαπραγματευτούν με την «αφρόκρεμα» των θεσμών επί σημαντικών «κοινωνικών ζητημάτων», που εμπεριέχουν υψηλό πολιτικό ρίσκο.
Αν επιμείνει στην αριστερή ρητορική, τότε θα πρέπει να κατανοήσει τους «συντρόφους» που θα εγείρουν ενστάσεις επί των ιδιωτικοποιήσεων, συγκεκριμένων ρυθμίσεων επί των εργασιακών, αλλά και επί των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο. Αν όντως το εννοεί πως ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι προσηλωμένος στην προσέλκυση επενδύσεων και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να μην πυροδοτήσει κόντρα με τους δανειστές.
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Αφενός γιατί μόνο αν οι «153» παραμείνουν «μπετόν αρμέ», ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει στην εξουσία. Αφετέρου καθώς οι πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να ζητεί τη λήψη και νέων δημοσιονομικών μέτρων.
«Ο μόνος δρόμος για να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία είναι να προχωρήσουμε μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα με διπλό αποδέκτη: πρώτον, στους δανειστές πως αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πειθαρχημένος ως προς τα συμφωνηθέντα και δεύτερον, σε Μαξίμου-Κουμουνδούρου πως δεν υπάρχουν περιθώρια για «αντάρτικο».
Και μαζί και χώρια…
Απομονώνοντας τα «γκάζια» στους υπουργούς του για έγκαιρη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, τονίζοντας πως θα συγκαλέσει άμεσα Υπουργικό, για να διαμορφώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα, καταλαβαίνει κανείς πως ο κ. Τσίπρας στέλνει μήνυμα στους δανειστές πως δεν θα «παίξει» το χαρτί της καθυστέρησης, όπως στη δεύτερη αξιολόγηση.
«Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ», συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει αργότερα ότι ευτυχώς ως προς το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, σημειώνεται σύμπνοια με την ελληνική πλευρά. Το Ταμείο είναι «σύμμαχος».
Το μήνυμα μίας fast track αξιολόγησης, υπό την επισήμανση πως αυτός ο γύρος διαπραγμάτευσης δεν εμπεριέχει δημοσιονομικά ζητήματα, είναι αντιφατικό: στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα τεθεί επί τάπητος το «κοινωνικό πακέτο», που αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του «ηθικού πλεονεκτήματος», το οποίο προσπαθεί να αναστήσει ο πρωθυπουργός.
Φοροελαφρύνσεις τη χρονιά των μέτρων
Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη με άδειο το πακέτο παροχών, αλλά με νέα «θα» στη σφαίρα μίας άλλης πραγματικότητας, εκτός μνημονίων. Μιλώντας γενικά, δίχως συγκεκριμένα σχέδια, ο πρωθυπουργός έταξε φοροελαφρύνσεις το 2019, αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, τη χρονιά δηλαδή που θα εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα: περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αφορολόγητο στα 6.000 ευρώ.
Το «ανέκδοτο» για τον ΕΝΦΙΑ
Από το ίδιο βήμα, όπου πριν τρία χρόνια έταξε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στο πλαίσιο των προεκλογικών του δεσμεύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «υπάρχουν πιο άδικοι φόροι» και παρέπεμψε τους Έλληνες φορολογούμενους στο 2020 για μείωση της συνολικής επιβάρυνσης ΕΝΦΙΑ, η οποία έχει ψηφιστεί, όπως ο ίδιος είπε.
«Υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να μειωθούν. Και ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος σε ό,τι αφορά τη μικρή ιδιοκτησία χωρίς αμφιβολία, αλλά σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ιδιοκτησία. Η μεγάλη ιδιοκτησία με κάποιον τρόπο αποκτήθηκε».
Τάδε έφη ο πρωθυπουργός, ενώ η κυβέρνησή του αναμένει έσοδα 2 δισ. ευρώ από την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» στα έσοδα.
«Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση πέρσι μιας εσωτερικής αναδιάρθρωσης στο φόρο του ΕΝΦΙΑ τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή πιο δίκαιη κατανομή. Το περίπου 40% των χαμηλών στρωμάτων που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ είχαν κάποιες μειώσεις και ένα 30% μια σταθερή τιμή στη φορολογία τους και ένα 25% είχαν κάποια επιδείνωση», είπε και σημείωσε: «Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει μείωση της συνολικής επιβάρυνσης ΕΝΦΙΑ για τους πολίτες. Η προοπτική θέλει κουβέντα το πού θα κατανείμουμε το δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα δημιουργηθεί από το 2019».