Τσίπρας: «Παίζει» κόντρα με ΔΝΤ ενώ δεσμεύεται για fast track αξιολόγηση
Ένα 24ωρο πριν τα τεχνικά κλιμάκια πιάσουν δουλειά στην Αθήνα κι ενόψει της έναρξης της γ’ αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί… επικοινωνιακά να πυροδοτήσει την κόντρα με το ΔΝΤ, στον απόηχο των πληροφοριών που θέλουν το Ταμείο να εγείρει απαιτήσεις περί νέων δημοσιονομικών μέτρων.
«Τα χειρότερα είναι πίσω μας, διότι έχουμε βρεθεί και σε πιο δύσκολες συνθήκες. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, θα τρέξουμε γρήγορα, άλλωστε έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα η νέα αξιολόγηση», τόνισε, αποσιωπώντας όμως πως ο επικείμενος γύρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές κρύβει υψηλό πολιτικό ρίσκο λόγω του "κοινωνικού πακέτου", που θα τεθεί επί τάπητος στα Hilton Groups.
«Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές έχουν ένα κοινό στόχο. Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του.Με αυτό που δεν μπορούμε να ζήσουμε είναι με το ΔΝΤ να είναι με το ένα πόδι στο πρόγραμμα και με το άλλο έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα, πάντως, που "παίζει" κόντρα με το ΔΝΤ, δεσμεύεται και για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δημιουργώντας ένα νέο «αφήγημα»: «ο χρόνος είναι μέρος της πολιτικής μας», είπε ο πρωθυπουργός κι υποσχέθηκε πως θα πατήσει «γκάζι» για έγκαιρη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, με άμεση σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να μην εκτροχιαστούν τα χρονοδιαγράμματα.
Οι καλόπιστοι και οι κακόπιστοι δανειστές
Διαχωρίζοντας τους δανειστές σε καλόπιστους και κακόπιστους, όπως διαχωρίζει την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ από την ακροδεξιά της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως για τις καθυστερήσεις, που κατά καιρούς παρουσιάζονται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ευθύνονται οι δανειστές.
«Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ σημαντικό θέμα. Τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την έχει η ελληνική κυβέρνηση. Πρωτοφανής διαφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και νέα αιτήματα πολλές φορές έξω από τη συμφωνία».
Φοροελαφρύνσεις και παροχές στους...αδύναμους
Επιμένοντας στο «αφήγημα» της «δίκαιης, κοινωνικής ανάπτυξης», ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι προοπτικές για το μέλλον θα οικοδομηθούν με ισορροπία στο μείγμα πολιτικής, προκειμένου να προστατεύονται οι αδύναμοι, ενώ δεν παρέλειψε να βεβαιώσει την προσήλωση της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
«Η πραγματικότητα είναι ότι για να οικοδομήσουμε μια προοπτική για το μέλλον πρέπει να φύγουμε από την επιτροπεία των μνημονίων. Ο μόνος τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις και ισορροπία στο μείγμα πολιτικής προκειμένου να προστατεύονται οι αδύναμοι. Πρέπει να ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα ώστε να βρεθούμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Δεσμεύτηκε για φοροελαφρύνσεις το 2019, τη χρονιά, όπου θα εφαρμοστούν τα μέτρα, που προβλέπονται στο μνημόνιο, καθώς και για μοίρασμα του πλεονάσματος στους αδύναμους.
«Με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και την μείωση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου δημιουργείται περιθώριο από το 2019 να προχωρήσουμε σε διορθώσεις που θα ελαφρύνουν αυτούς που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τη δημοσιονομική προσαρμογή», σημείωσε o κ. Τσίπρας.
«Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πιάνοντας τους στόχους θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο, πάνω από τους στόχους του 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούμε να κινηθούμε πάνω από τα αντίμετρα», εκτίμησε.
Θύμισε ότι το 2016 υπήρξε μεγάλη υπεραπόδοση και όπως είπε αυτό ήταν μια από τις αιτίες που αντιστάθηκε η κυβέρνηση σε κάποιες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Εκτίμησε δε ότι σωστά προχώρησε η κυβέρνηση στην διανομή μέρους της υπέρβασης παρά τις αντιδράσεις των δανειστών.
Όπως σημείωσε, και φέτος ο προϋπολογισμός κινείται πάνω από τους στόχους και είπε ότι θα φροντίσει η κυβέρνηση και φέτος να μοιράσει μέρισμα στους αδύναμους.
Τώρα η κυβέρνηση είναι φιλική προς τους επενδυτές
Εμμένοντας στην στροφή της Αριστεράς προς τις επενδύσεις, ο κ. Τσίπρας «κάρφωσε» όσους λένε πως η κυβέρνησή του εχθρεύεται τους ξένους, που θέλουν να εμπιστευτούν την ελληνική αγορά, αν και δεν είναι λίγοι οι υπουργοί του, που έχουν κατά καιρούς «μπλοκάρει»… αποκρατικοποιήσεις.
«Παρουσιάζονται ως φίλοι των επενδύσεων αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έχει γίνει στη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το 2016 έγινε ρεκόρ σε ξένες άμεσες επενδύσεις: 2,8 δισ. ευρώ.
«Ήταν το μεγαλύτερο ποσό από το 2009. Πώς έγινε αυτό ενώ έχουμε μια τόσο κακή κυβέρνηση που μισεί τις επενδύσεις; Μισεί τους επιχειρηματίες;», διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «Η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς τους επενδυτές. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, όπως η γραφειοκρατία, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας έχουν γίνει περισσότερα απ' όσα είχαν γίνει για δεκαετίες».
«Εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασίες σχέσεις και το περιβάλλον. Αυτή είναι μια διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τους νεοφιλελεύθερους. Να επενδύσουμε στην ελληνική φύση, στο περιβάλλον, στα αγροτικά προϊόντα», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως πριν από λίγες ημέρες που επισκέφθηκε επιχειρήσεις, «πολλοί με κατηγόρησαν ότι ανακάλυψα όψιμα την επιχειρηματικότητα. Δεν επισκέφθηκα τυχαίες επενδύσεις: Επισκέφθηκα επενδύσεις που επενδύουν στους εργαζόμενος και στην ποιότητα». «Θέλουμε την Ελλάδα της επιτυχίας και όχι την Ελλάδα της φούσκας, της λαμογιάς», είπε και επισήμανε πως «η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει περισσότερα απ' οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν για να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό περιβάλλον και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
Για το άρθρο περί Ανδρέα Παπανδρέου
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις, που προκλήθηκαν από το άρθρο του για τον Αντρέα Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι αυτές δεν προήλθαν τόσο από το κατεστημένο της Δεξιάς, «αλλά είναι το κατεστημένο της διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάρρευση της χώρας». «Θα βγάλουμε τη χώρα από μια βαθιά περιπέτεια στην οποία άλλοι την έβαλαν», υποσχέθηκε.
«Στρίβειν» δια της παραγωγικής ανασυγκρότησης
Έχοντας θέσει την παραγωγική ανασυγκρότηση στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός τόνισε πω θα βρεθεί δίπλα στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, καθώς η Ελλάδα «μπορεί να κάνει θαύματα».
«Ένα από τα σοβαρά προβλήματα είναι ότι όταν συζητάμε με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων λείπουν από το τραπέζι οι άνθρωποι που έχουν σχέση με την παραγωγή. Αυτοί επενδύουν στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και ξέρουν καλά πω αυτό δε μπορεί να γίνει εάν ο εργαζόμενος δεν αισθάνεται καλά. Θα βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής. Κάποιοι μας είπαν πως η Ελλάδα δε μπορεί να παράξει. Είναι μεγάλο ψέμα. Εγώ βλέπω μία Ελλάδα που μπορεί να κάνει θαύματα», είπε.
«Κάλπες το 2019»
Απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα.
«Είναι ένα ερώτημα που έχουμε κουραστεί να απαντάμε. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας. Το φθινόπωρο του 2019. Αυτή τη φορά έχουμε περισσότερα εργαλεία να αντισταθούμε σε παράλογες απαιτήσεις», τόινισε.
Η Κεντροαριστερά, η Δεξιά και οι συγκλίσεις
«Χρειάζονται συναινέσεις, για να πάει μπροστά η χώρα. Αλλά συναινέσεις επάνω στο τραπέζι. Σήμερα έχουμε δύο πόλους. Δεξιά και αριστερά. Το ποιος θα είναι ο ρόλος της κεντροαριστεράς είναι θέμα μεγάλης συζήτησης. Θα είναι θετικό εάν συζητήσουν για τους όρους της σύγκλισης. Και θα είναι είτε με τη δεξιά, είτε με την αριστερά».
Ο κ. Καμμένος δεν βρίσκεται στο χώρο της κεντροδεξιάς, τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μία έντιμη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.
Ο Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός, αλλά έντιμος
«Ο κ. Καμμένος και το κόμμα του είναι ένα κόμμα που δε βρίσκεται στο χώρο της αριστεράς, αλλά είναι άστοχο να πει κανείς πως βρίσκεται στο χώρο της ακροδεξιάς. Δεν κυκλοφορούσε στα νιάτα του με βαριοπούλες. Ήταν στέλεχος της ΝΔ. Διαφώνησε έντιμα τότε και σήμερα είναι ένας εταίρος που κρατάει θέση έντιμη σε σχέση με τα πιστεύω του. Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιου είδους συνεργασίες. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική γιατί είναι έντιμη. Εκφράζει το χώρο της πατριωτικής δεξιάς», δήλωσε.
Οι δημοσκοπήσεις
Αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας για τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός «ξόρκισε» ξανά τις πρόωρες εκλογές, τονίζοντας πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν αποτέλεσμα.
«Ο τρόπος που η ΝΔ κάνει αντιπολίτευση θα φέρει σύντομα αντιδράσεις στο εσωτερικό της. Ο ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ κάναμε μία επιλογή που μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Που θα αποδώσει στο τέλος της τετραετίας. Τώρα αυτή η πολιτική επιλογή θα αποδώσει καρπούς. Η σύγκριση ανάμεσα στη δική μας κυβέρνηση και τις προηγούμενες θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίας. Όταν οι πολίτες θα μπορέσουν να συγκρίνουν πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν. Όταν ο λαός θα συγκρίνει τι έχει γίνει με την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καθημερινότητα. Περάσαμε τον κάβο. Είμαστε σε στροφή. Έχει κυματισμό. Αλλά τον κάβο τον περάσαμε. Τη στροφή την έχουμε πάρει. Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι».
Το brain drain και το «μένουμε Ελλάδα»
Έχουν γίνει αστοχίες και λάθη. Αλλά έχουμε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα. Έχουμε μπροστά μας την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και πώς θα σχεδιάσουμε το μέλλον. Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για συντάξεις και ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Πράγματι είναι κάτι σοβαρό. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη νέα γενιά. Για αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό και πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω. Για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Πιστεύω πως πρέπει να αλλάξουμε σιγά σιγά την ατζέντα της συζήτησης. Οι πληγές είναι μεγάλες αλλά πρέπει να διαμορφώσουμε την ατζέντα της επόμενης ημέρας.